Geri git   Tatlı Aşkım > »»-(¯`v´¯)-» Genel »»-(¯`v´¯)-» > Yaşama Dair
Kayıt ol SohbetTop 10 Üyeler Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et

Uyarılar

Yaşama Dair Sağlık,Günlük yasam, Sanat, Kariyer, Pratik bilgiler

Cevapla
 
Seçenekler Stil
Alt 07-04-2008, 12:48   #1 (permalink)
» Aşk-ı İlahi «
 
ShyNa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Toplam Online: 1 Hafta 1 Gün 9 Saat 48 Dakika 2 Saniye
Standart Sağlıklı kışlık yiyeceklerin hazırlanması

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, yaklaşan kış aylarına tüketmek amacıyla kışlık yiyecek hazırlayan vatandaşlara, bu yiyecekleri hazırlarken besin değerlerini korumak ve sağlığı bozacak duruma gelmelerini önlemek için dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında uyarılarda bulundular.

Yetkililer,yaptıkları açıklamada, vatandaşların sebze ve meyvelerin bol olduğu yaz günlerinin sonlarına doğru kışın tüketmek amacıyla tarhana, reçel, turşu gibi yiyecekler yaptıklarını, sebze ve meyveleri kurutarak derin dondurucularda saklanmak üzere hazırlıklara başladıklarını hatırlattılar.

Sebzeler hazırlanırken enzim faaliyetlerini durdurmak için haşlama gibi bir ön işlemden geçirilmesi faydalıdır. Sebzeleri haşlamadan önce, haşlama suyunun kaynar durumda olmasına dikkat edilmeli, uygun süre ile (yaklaşık 3-4 dakika) haşlanan sebzeler hemen soğutulmalı, bekletmeden paketlenmeli ve dondurucuya yerleştirilmelidir. Besinlerin dondurulmasında soğutma ne kadar hızlı yapılıp,dondurulmaya geçilirse besin öğeleri kaybı o kadar az olmaktadır.

Besinler, bir seferde tüketilecek miktarlarda paketlenip dondurulmalıdır. Ambalajlama 1 kilogramdan fazla yapılmamalıdır. Dondurucuya hiç bir zaman sıcak veya ılık besin yerleştirilmemelidir. Dondurucuya yerleştirmeden önce paket içindeki havanın olabildiğince çıkarıldığından emin olunmalıdır. Besinin hava ile teması, kurumaya ve mikroorganizmaların artmasına neden olabilir. Ev koşullarında yapılan dondurma işleminin en az eksi 18 derecede yapılması besin kalitesinin korunması yönünden önemlidir.

Dondurulacak kırmızı et mümkünse pişirilerek, kullanılacak miktarlar kadar bölünmesi, parçalarının kalın olmaması ve özellikle fazla yağların alınarak poşetlenmesi gerekmektedir. Paketlemede nem ve hava geçirgenliği olmayan, kontaminasyon riski taşımayan dondurucular için üretilmiş malzemeler kullanılmalıdır.

Dondurucuya ilk koyulan besin, daha sonra koyulanlardan önce tüketilmelidir. Dondurucudan çıkarılan tüm besinler hemen kullanılmalıdır. Çözünmüş olanlar tekrar dondurulmamalıdır. Bu hem kaliteyi düşürür hem de sağlığa zararlı mikroorganizmaların sayısının artmasına neden olur. Özellikle uzun süreli oda sıcaklığında veya su içinde çözündürme işlemi yiyeceklerin mikroorganizma içeriğini arttırmaktadır. Bu nedenle, çözündürme işlemi kalorifer üstünde veya oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt bölmelerinde yapılmalıdır. Sebzeler, pişirme işlemi sırasında zaten çözüneceklerinden, dondurulmuş sebzeler pişirilmeden önce çözdürülmemelidir.'

Bu yiyecekler hazırlanırken besin değerlerini korumak ve sağlığı bozacak duruma gelmelerini önlemek amacıyla bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen yetkililer, yapılması gerekenleri şöyle sıraladılar: 'Ülkemizde ev koşullarında sebze ve meyvelere ısıtma işlemi uygulanarak yapılan konserveler, (clostridium botulinum) mikrobu ve sporlarının yok edilmesine dayanır. Bu mikrobun yok edilmesi için besinlerin türlerine göre belirli sürede ve uygun sıcaklıklarda ısıtılması gerekmektedir. Ev koşullarında besinleri konserve etmek için basınçlı konserve tenceresi, sıcağa dayanıklı kavanozlar, bunlara özel konserve kapakları kullanılmalıdır. Bu araçlar olmadığı zaman, evlerde sebze ve benzeri besinlerin konserve edilmesi ekonomik değildir.Sağlık açısından tehlikeli olabilir.

Meyve ve sebzelerin içeriğindeki suyun yüzde 10-20 oranlarına düşürülerek uzun süre dayanmasını sağlayan kurutma işleminde de önemli ölçüde C vitamini kayıpları olur. Bazı B vitaminlerindeki kayıp ise kurutma sırasında güneşle temas derecesine bağlıdır. Eğer kurutma işlemi iyi yapılmazsa yiyeceklerde küflenme ve böceklenme görülebilir. Bu işlem yapılacaksa sebze ve meyveler tarım ilacı artıklarından arındırmak amacıyla mutlaka yıkanmalı; serin, havadar ve kuru ortamlarda saklanmalıdır.

Tarhana, ülkemizde oldukça sık tüketilen besleyici değeri yüksek geleneksel bir besinimizdir. Yoğurt ve unun karışımıyla mayalandırılarak yapılan tarhananın hazırlanırken içine pişmiş nohut, mercimek, havuç eklenmesi besin değerini daha da arttırmaktadır. Ancak tarhananın güneş altında kurutulması başta B2 vitamini (riboflavin) olmak üzere bir çok besin öğesinin kaybına neden olur. Bu nedenle tarhananın güneş altında değil,gölgede veya üzerinde ince bir örtü ile kurutulması gerekmektedir.

Reçel, meyvelerin şekerle dayanıklı hale getirilmiş şeklidir. Reçel yapılacak meyvelerin ezik ve çürük olmaması uygun miktarda şeker kullanılması, saklanırken köpürme ve kristalleşmenin olmaması gerekmektedir.

Turşu ve yaprak salamura, hemen hemen her evde yapılmakta ve zevke tüketilmektedir. Yeşil biber, yeşil fasülye, yeşil domates, salatalık, lahana gibi sebzeler, genellikle yüzde 15'lik tuzlu salamura içerisinde saklanır. Bu yiyeceklerin besleyici değeri çok az olup; kullanımından özellikle hipertansif kişilerin kaçınması gereklidir. Turşu yapımında ve sonrasında salamuranın yüzeyinde zar oluşmaması için hava ile temasını en az düzeyde tutan temiz kaplar kullanılmalı ve yiyecekler hazırlanırken çok iyi yıkanmalıdır.'

Besinlerin cam kaplarda saklanmasının en ideal uygulama olduğunu vurgulayan yetkililer, plastik kap kullanılması durumunda vatandaşlara Tarım ve Köyişleri Bakanlığından izinli olan plastik malzemeler tercih etmelerini önerdiler. Yetkililer, özellikle turşu yapımında bu kapların tekrar tekrar değil, bir kez kullanılması gerektiğini belirttiler.

Besinlerin dondurulması

Taze besinlere en sık uygulanan saklama yöntemlerinden birinin de dondurma yöntemi olduğunu vurgulayan Sağlık Bakanlığı yetkilileri, dondurma işleminin, besinin özelliğini diğer besin saklama yöntemlerine göre tazeye en yakın olarak koruyan yöntem olduğunu ifade ettiler.

Besinler dondurulmadan önce ve tüketime hazırlanırken dikkatli olunması gerektiğini belirten yetkililer, bu konuda şu önerilerde bulundular: 'Dondurmaya hazırlık aşamasında kullanılan tüm ekipmanların ve ortamın temiz olmasına dikkat edilmelidir. Çünkü dondurma işlemi mikroorganizmaları öldürmez, sadece üremelerini durdurur. Sebze ve meyvelerin, üretildikleri mevsimde seçilmeleri ve iyi kalitede olan besinlerin dondurulması önemlidir. Çünkü dondurma işlemi, sadece besinin mevcut kalitesini korumaktadır.

Dondurulacak sebze ve meyveler önce temiz soğuk suyla iyice yıkanmalı, zedelenmiş, berelenmiş ve yumuşamış olanlar ayrılarak, aynı boyutta olanların bir arada dondurulmasına özen gösterilmelidir.

KAYNAK: T.C. Sağlık Bakanlığı
__________________


ShyNa Çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-07-2008, 12:51   #2 (permalink)
| ~ мLqηuя ~ |
 
ecce1451 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Toplam Online: 1 Gün 10 Saat 46 Dakika 56 Saniye
Standart

tşk. !
__________________
chocolate_xD *_Yalnız_* _elma_shekerim_
3 öLümsüz kardeşLer*mmmm x3
ecce1451 Çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz Aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz Aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz Aktif değildir dir.

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı
Gitmek istediğiniz klasörü seçiniz

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yiyeceklerin Tuzlanması NiqhtmaRe anqeL Bilgi Okulu 2 06-25-2008 21:55
2008 kışlık kazaklar hırkalar sweatshirtler .LeyaL. Bayanlara Özel 7 01-13-2008 17:10
YiyecekLerin SindiRim SüreleRi yalnız_melek Yaşama Dair 3 01-01-2008 13:15
Kışlık Erzak KaLpS!z_C@D! Komik Resimler 8 06-06-2007 15:05
bayan arkadaşlarımız için kışlık klavye :D suat farqıylaa excelci Komik Resimler 10 05-27-2007 00:20


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 13:08 .


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.2.0
2005-2008 TatLiaskim.Com Forumları
karınca duası gamze kıvılcımcevher yenel oceans çetesi iyi uykular mesajı erzurumdizi izle kötü insanları tanıma senesi msn 9.0 full bbg evleri youporn elif ece uzun grup mp3 hayat döner sana blingee balca gece gülü nihat alptuğ altınkaya düşlerimin prensi pornsu pornuz pornhub youporn youporn