Göz Kapağı Düşüklüğü Nedenleri Ve Tedavisi

Sarkık göz kapağı genellikle bazı rahatsızlıkların habercisi olarak kabul görür, gelin sizlerle beraber Göz kapağı düşüklüğü sebepleri ve tedavisini inceleyip nedenlerini araştıralım.

göz kapağı düşüklüğü

Göz Kapağı Düşüklüğü Nedir?

Travma, yaş veya çeşitli tıbbi rahatsızlıklara bağlı olarak, ptozis olarak da adlandırılan patolojik göz kapağı düşüklüğü meydana gelebilir.

Bu durum, her iki göz kapağı da etkilediği zaman,  bilateral pitozis (pitoz), tek göz kapağı etkilenirse tek taraflı pitozis (Pitoz) olarak adlandırılır.

Bu rahatsızlıkta, üst göz kapağının sınırı normalden daha düşük bir konuma iner. Ağır vakalarda, düşük göz kapağı, hastanın gözünün tamamını veya bir kısmını kaplayabilir ve görmeyi engelleyebilir.

Pitoz, bir veya iki gözü etkileyebilir. Doğumda mevcut olabilir (konjenital pitoz) veya onlarca yıl içinde yavaş yavaş gelişebilir.

Gelip geçici olabilir, ya da kalıcı hale gelebilir.

Doğum sırasında, doğumsal ptozis olarak meydana gelebilir ya da daha sonra yaşamış olabilirsiniz, ki bu kazanılmış pitoz olarak bilinir.

Durumun ciddiyetine bağlı olarak, üst göz kapakları, hastayı ne kadar etkilediğine bağlı olarak görmeyi engelleyebilir veya görmeyi büyük ölçüde azaltabilir.



Çoğu vakada, durum doğal olarak veya tıbbi müdahale ile çözülebilir durumdadır.

Ancak bazı durumlarda, daha ciddi bir rahatsızlık meydana gelebilir. Kasları, sinirleri, beyni veya göz soketini etkilediğine dair bir uyarı işareti olabilir. Günler boyunca durmadan gelişen pitozların ciddi bir tıbbi sorun olduğuna işaret olabilir.

Göz Kapağı düşüklüğü nedenlerinden bazıları

Doğal nedenlerden daha ciddi koşullara kadar değişen, göz kapaklarının çok çeşitli olası nedenleri vardır. Doktorunuz, sorunun nedenini anlamanıza yardımcı olabilir.

Herkeste Göz Kapağı düşüklüğü olabilir, erkekler ve kadınlar arasında ya da etnik gruplar arasında yaygınlık açısından önemli farklılıklar yoktur.

Ayrıca, her yaştan insanın bu durumdan etkilenebileceğini unutmayın. Aslında, bazı bebekler bu hastalıkla doğarlar, ancak bu nadirdir.

Genel Sebepler

  • Konjenital(doğumsal) pitoz – Bu durumda, bir bebek üst göz kapağını (levator kasını) yükselten kasın geliştiği bir sorun sebebiyle ptozis ile doğar. Olguların yaklaşık % 70’inde, durum sadece bir gözü etkiler. Sarkık göz kapağı bebeğin görünüşünü görsel olarak bozuyorsa, ayrıca kalıcı görme kaybını önlemek için, problemi yaşamın erken döneminde düzeltmek için ameliyat edilmelidir.
  • Aponörotik pitoz (yaşlılık ya da yaşa bağlı pitoz) – Yaşlanma, doğumda mevcut olmayan pitozisin en yaygın nedenidir. Senil pitozda, yer çekiminin ve yaşlanmanın uzun süreli etkileri, levator kasının göz kapağını kaldırmasına yardımcı olan geniş, tendon benzeri bir dokunun gerilmesine neden olur. Her iki göz de genellikle etkilense de, bir gözde sarkıklık daha sık görülmektedir.
  • Myastenia gravis – Ptosis, kasların sinirlere yanıt verme biçimlerini etkileyen nadir bir bozukluk olan myastenia gravis’in ilk semptomlarından biri olabilir. Myastenia gravis, sadece göz kapaklarında değil, aynı zamanda yüz kaslarında, kollarında, bacaklarında ve vücudun diğer kısımlarında da ilerleyici kas güçsüzlüğüne neden olabilir.
  • Kas hastalıkları – Ptosis, göz hareketini etkileyen ve yutma güçlüğüne neden olabilen okülofarengeal kas distrofisi adı verilen kalıtsal bir kas hastalığının belirtisi olabilir. Genç erişkinlerde pitoz, her iki gözde ptozise neden olan ilerleyici dış oftalmopleji adı verilen bir grup kas hastalığından, göz hareketiyle ilgili problemlerden ve bazen boğaz veya kalp kası içeren diğer kas semptomlarından kaynaklanabilir.
  • Sinir problemleri – Göz kasları beyinden gelen sinirler tarafından kontrol edildiği için, beyin veya sinir sistemine zarar veren durumlar bazen pitoza neden olabilir. Bu durumlar arasında inme, beyin tümörü, beyin anevrizması (beyinde kan damarı üzerinde grapelike şişmesi) ve uzun süreli diyabetle ilgili sinir hasarı sayılabilir. Pitozun diğer bir nedeni de, anormal derecede küçük bir hastalığa ve terleme yeteneğinin yitirilmesine neden olabilen Horner sendromudur – yüzün yarısında görülebilir. Horner sendromunun özellikle tehlikeli bir nedeni, akciğerlerin üst kısmında yer alan kanserli bir tümördür.
  • Lokal göz problemleri – Bazı durumlarda, göz kapağı enfeksiyonu veya tümörü, göz yuvasındaki bir tümör veya göze yaptığı darbe nedeniyle bir göz kapağı düşürebilir.

Ancak, daha yaşlı yetişkinlerde doğal yaşlanma sürecinden dolayı daha yaygındır. Levelör kası, göz kapağının kaldırılmasından sorumludur. Yaşlandıkça, bu kas gerilebilir ve sonuç olarak, göz kapağının düşmesine neden olur.

Bazen kesin neden bilinmemektedir, ancak bazı zamanlarda travma nedeniyle olabilmektedir. Ayrıca nörolojik te olabilir.

Göz Kapağı düşüklüğü risk faktörleri nelerdir?

Bazı tıbbi durumlar da sizi sarkık göz kapağı oluşumu riskine sokabilir.

Göz kapaklarınız sarkıyorsa, bu durum özellikle her iki göz kapağını da etkiliyorsa, altta yatan bir tıbbi durumun belirtisi olabilir.

Ciddi Durumlar

Bazı durumlarda, göz kapağı düşüklüğü, felç, beyin tümörü veya sinir veya kas kanseri gibi daha ciddi durumlardan kaynaklanır.

Üstte bahsettiğimiz gibi Myastenia gravis gibi gözlerin sinirlerini veya kaslarını etkileyen nörolojik bozukluklar da pitoza yol açabilir.

Göz Kapağı Düşüklüğü belirtileri nelerdir?

Doktorlar göz kapağı ve göz açıklığının kesin ölçümlerini yaparak göz kapağı sarkıntısının şiddetini değerlendirir. Bir aynaya doğrudan bakarak problemi kendiniz tarayabilirsiniz.

Gözünüze baktığınız zaman, irisinizin büyük bir kısmı (gözün renkli çemberi) göz bebeğinizin üzerinde görünmelidir ve göz bebeklerinin hiçbir kısmı göz kapağıyla kaplanmamalıdır.

Göz kapağı düşüklüğünün ana belirtisi, bir veya iki üst göz kapağının sarkmasıdır. Bazı durumlarda, bu sizin görüşünüzü etkileyebilir. Ancak, bazı kişilerde göz kapağının sarkması neredeyse hiç fark edilmez veya her zaman belli olmaz.

Ayrıca son derece kuru veya sulu gözlere sahip olabilirsiniz ve yüzünüzün yorgun göründüğünü fark edebilirsiniz.

Etkilenecek ana alanlar göz çevresinde olacak ve bu sizin yorgun görünmenize neden olabilecek semptomlar yaşayabilirsiniz.

Ciddi pitozisi olan bazı kişiler, normal bir konuşma yaparken bile, konuşma sırasında sürekli görebilmek için kafalarını geriye doğru eğmek zorunda kalabilirler.

Eğer ptosisiniz varsa, sarkık göz kapağı gözünüzün açılmasını kısıtlar, bu da etkilenen gözünüzün normalden daha küçük görünmesini sağlar. 

Ayrıca, normalde üst göz kapağınız ve kaş arasında yer alan kırışıklıkları da (deride) kaybedebilirsiniz. Eğer pitoz göz bebeğinizi örterse ve görüşünüzü sınırlarsa, kaşlarınızı bilinçsizce kaldırmaya çalışabilirsiniz. Bu durum baş ağrısına neden olabilir ve gözlerinize garip bir görünüm kazandırır.

Ayrıca çenenizi yukarı doğru eğebilir ve göz kapağınızın alt kenar boşluğunun altından görmenin bir yolu olarak burnunuza doğru bakabilirsiniz.

Bir doktor, altta yatan koşulların olmadığından emin olmak için kalıcı sarkık gözkapağını araştırmalıdır.

Bu, özellikle, ilk önce sarkıklığı fark ettiğinizden beri migren baş ağrılarının veya diğer sorunların ortaya çıktığını fark ederseniz önemlidir.

Seviyeleri

Basit, komplike olmayan pitozunuz varsa, başka semptomlarınız olmaz. 

Eğer pitozunuz daha ciddi bir tıbbi sorundan kaynaklanıyorsa, altta yatan hastalıkla ilgili ek semptomlarınız olabilir. 

Örneğin, miyastenia gravis, çift görme, kol ve bacaklarda zayıflık ve konuşma, yutma veya nefes almada zorluk yaratabilir.

Konjenital pitozisi olan bebeklerde, yaklaşık % 30’unda gözün (şaşılık) veya gözün pozisyonunu veya hareketini etkileyen başka bir bozukluk da vardır. 

Horner sendromunun neden olduğu pitozda, etkilenen gözün göz bebeği olağan dışı küçüktür.

Göz Kapağı Düşüklüğü Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorunuz muhtemelen bir fizik muayene yapacak ve tıbbi geçmişinizi soracaktır. Göz kapaklarınızın ne sıklıkta düştüğünü ve bunun ne kadar sürdüğünü açıkladıktan sonra, doktorunuz nedenini bulmak için bazı testler yürütecektir.

Bir lamba muayenesi yapabilirler, böylece doktorunuz yüksek yoğunluktaki ışık yardımıyla gözünüze yakından bakabilir. Gözleriniz bu test için genişletilebilir, bu nedenle hafif bir göz rahatsızlığı yaşayabilirsiniz.

Sarkma göz kapağı gibi sorunları teşhis etmek için kullanılabilecek başka bir sınav Tensilon testidir.

Doktorunuz, genetik olarak edrofonyum olarak bilinen Tensilon adlı ilacı damarlarınızdan birine enjekte edebilir. Bacaklarınızı çaprazlama açmanız istenebilir veya ayağa kalkmanız ve birkaç kez oturmanız istenebilir.

Doktorunuz Tensilon’un kas gücünüzü artırıp artırmadığını görmek için sizi izleyecektir. Bu, myastenia gravis denilen bir durumun göz kapaklarının göz kapağına neden olup olmadığını belirlemesine yardımcı olacaktır.

Doktor sadece göz kapağı şikayetlerinizi değil tüm semptomlarınızı gözden geçirerektir.

Bu testler, vücudunuzun herhangi bir yerinde çift görme, kas yorgunluğu veya halsizlik, konuşma veya yutma güçlüğü, baş ağrısı veya karıncalanma veya uyuşma gibi belirtileri içerir. 

Doktorunuz ayrıca geçmiş tıbbi geçmişinizi gözden geçirecek ve herhangi bir aile hikayesi veya kalıtsal kas hastalıkları hakkında bilgi isteyecektir.

Doktorunuz anormal bir şey bulursa, özel teşhis testleri isteyebilir.

Örneğin, nörolojik bir problemin belirtileri varsa veya göz muayeneniz göz deliğinizde bir kitle ya da şişme kanıtı ortaya çıkarsa, bilgisayarlı tomografi (BT) taraması ya da manyetik rezonans görüntüleme (MR) taraması gerekebilir.

Eğer kas güçsüzlüğünüz ya da kas hastalıklarının diğer belirtileri varsa, doktorunuz myastenia gravis için bir kan testi isteyebilir.

Kişisel Teşhis

Üst göz kapaklarınızın her ikisinin de yaşla birlikte kademeli olarak sarktığını fark ederseniz, muhtemelen yaşla alakalı basit bir pitoza sahip olursunuz. 

Bazı eski fotoğraflar genellikle tanıyı doğrulayabilir çünkü sarkık göz kapaklarınızın yıllar içinde giderek kötüleştiğini kanıtlarlar.

Hastalık Süresi

Pitoz genellikle uzun vadeli bir problemdir. Tedavi edilmeyen doğuştan pitozisli çoğu çocukta durum oldukça stabildir ve çocuk büyüdükçe kötüleşmez. Bununla birlikte, yaşa bağlı pitozisli kişilerde, sarkıklık yıllar içinde kademeli olarak artabilir.

Önleme

Çoğu durumda pitoz önceden önlenemez.

Sarkık göz kapağını önlemek için hiç bir yol yoktur. Sadece belirtileri bilmek ve düzenli bir göz muayenesi yapmak, bu bozukluğa karşı savaşmanıza yardımcı olabilir.

Çocuğunuzun Göz kapağı düşüklüğü gibi göründüğünü fark ederseniz, tedavi edilmesini ve izlenmesini sağlamak için hemen doktora götürün.

Pitoz görmenizi etkileyebileceğinden, ciddiye almalısınız. Hemen doktoru görerek daha da kötüye gitmesini engelleyebilirsiniz.

Göz Kapağı Düşüklüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Göz Kapağı düşüklüğü tedavisi, özel nedene ve pitozun şiddetine bağlıdır.

Yaşa bağlı ptozis görmenizi engelliyorsa veya görünüşünüzü ciddi olarak etkiliyorsa, bir plastik cerrah genellikle göz kapağınızı cerrahi olarak yükselterek sorunu düzeltebilir. Bu sebeple doktorunuz, durumun genellikle sağlığınıza zararlı olmadığı için hiçbir şey yapmaya gerek olmadığını açıklayabilir.

Erişkin hastaların çoğunda, bu lokal anestezi altında yapılan bir ayakta tedavi prosedürüdür. Genel anestezi yerine lokal anestezi tercih edilir, çünkü gözleriniz açıkken cerrahın göz kapaklarınızın konumunu ayarlamasına izin verir.

Bebeğiniz şiddetli konjenital pitozis ile doğmuşsa, doktorunuz muhtemelen derhal düzeltici ameliyat önerecektir çünkü erken tedavi kalıcı görme hasarı riskini azaltır. Çocuğunuz görme bozukluğu olmayan daha hafif ptozise sahipse, doktor sarkık göz kapağını düzeltmek için çocuğun 3-5 yaşına kadar beklemesini önerebilir. Çocukluk döneminde, göz kapağı düşüklüğü ameliyatı genel anestezi altında yapılır.

Bir kas hastalığı, nörolojik problem veya lokal göz probleminin neden olduğu pitozunuz varsa, doktorunuz hastalığın tedavisini üstlenir. Bazı durumlarda, bu tedavi ya sarkık göz kapağını iyileştirir ya da daha da kötüye gitmesini engeller.

Doktorunuz sarkık göz kapağınızın altta yatan bir durumdan kaynaklandığını tespit ederse, bunun için muhtemelen tedavi göreceksiniz. Bu, göz kapaklarının tipik olarak sarkmasını durdurmadır.

Göz kapağını tutabilen, pitoz koltuk değneği olarak adlandırılan gözlükler başka bir seçenektir. Bu tedavi genellikle sarkık göz kapağı sadece geçici olduğunda en etkilidir.

Başka bir alternatif, göz kapaklarını yükseltmek için alın kaslarının kullanıldığı bir “sapan” işlemidir.

Pitoz Değneği

Pitoz koltuk değneği, gözlük çerçevelerinize bir eklenti eklenmesini içeren cerrahi olmayan bir seçenektir. Bu bağlantı veya koltuk değneği, göz kapağını yerinde tutarak sarkmayı önler.

İki tip pitoz koltuk değneği vardır: ayarlanabilir ve güçlendirilmiş.

Çerçevelerin bir tarafına ayarlanabilir koltuk değnekleri takılırken, güçlendirilmiş koltuk değnekleri çerçevelerin her iki tarafına tutturulur.

Koltuk değnekleri neredeyse tüm gözlük tiplerine monte edilebilir, ancak metal çerçevelerde en iyi şekilde çalışırlar.

Bir koltuk değneği ile ilgileniyorsanız, pitozisi olan kişilerle çalışan bir göz doktoruna veya plastik cerraha danışın.

Göz Kapağı Düşüklüğüne Doğal Tedaviler

Genellikle göz kapağı düşüklüğü ile alakalı bir kaç öneri sunulmaktadır.

Bunlar, salatalığı doğrayarak gözlere koymak gibi.

Hatta bunlar için bitkisel yağlar, krem, maske ve egzersiz önerilebilmektedir.

Ayrıca yumurta Akı tedavisi tavsiye edenler bile vardır. Doğal yöntem ve çözüm denilen bu çözümler genellikle geçici olan üstte bahsedilen rahatsızlık ile alakası olmayan durumlar için geçerlidir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Genellikle Estetik açıdan tek çözüm olacaktır. Bunun için hastane araştırabilir ve ya en iyi doktorları inceleyebilirsiniz.

Pitoz için Doktora Gitme Zamanı

Bir sarkık gözünüz varsa derhal doktorunuzu arayın:

  • Birkaç gün veya birkaç saat içinde aniden gelişebilir.
  • Çift görme, yüz kaslarınızın zayıflığı, kollarınızda veya bacaklarınızdaki zayıflık, konuşma veya yutma güçlüğü veya şiddetli baş ağrısı eşlik eder.
  • Gözdeki ağrı ve kızarıklık, ateş, şişkin bir göz veya gözün hareket ettirilmesi gibi bir göz enfeksiyonunun semptomları eşlik eder.

Bu tarz rahatsızlıklarda öncelikle göz doktoruna gözükmek daha sonrasında altında yatan sebeplere göre farklı branşta doktora görünmek gerekebilir.

Gidişat / Sonuç

Çoğu durumda, tedavi iyi sonuç verebilir. Cerrahi genellikle konjenital pitozlu çocuklarda ve yaşa bağlı pitozisli erişkinlerde sarkık göz kapağını düzeltebilir.

Bazı durumlarda, düzeltici cerrahi müdahele, gözlerin uyku sırasında hafifçe açık kalmasına neden olur, bu nedenle kurumayı önlemek için gözlere gece damla vb. uygulanır.

Pitozlu insanlar için uzun vadeli bakış açısı nedir?

Göz kapağı sarkması genellikle sağlığınıza zararlı değildir. Ancak, göz kapaklarınız görüşünüzü engelliyorsa, durum tedavi edilene kadar araba sürmekten kaçınmalısınız.

Tedavi olunmaz ise, Uzun vadeli görünümünüz, sarkık göz kapağı ile olacaktır. Çoğu zaman, durum sadece kozmetik bir konudur.

Bununla birlikte, sarkık göz kapakları bazen daha tehlikeli bir durumun işareti olabileceğinden, her zaman önce doktorunuza danışın.

Teşekkürler!

 

Kaynaklar / Sources

Drooping eyelid (ptosis). (2014).

Ulusal Nörolojik Bozukluklar Enstitüsü ve İnme

Ulusal Göz Enstitüsü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.